Visitem la CIBA, Centre de Recursos per a les Dones de Santa Coloma de Gramenet

destacat

Els assistents a la visita a la CIBA

El Grup de Treball de Gènere del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) va organitzar, el 24 de novembre passat, una visita a la CIBA, centre de recursos per a dones de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

La visita s’emmarca dins dels actes organitzats aquests dies amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Com sabem, les dones amb discapacitat són especialment vulnerables a patir violència de gènere; per això, el COCARMI considera fonamental facilitar i informar de les eines i els recursos a l'abast de les dones per lluitar contra aquesta xacra. A la visita van participar una quinzena de dones amb discapacitat de les federacions del COCARMI i les seves entitats de base.

El centre, inaugurat just abans de la declaració de l'estat d'emergència a les antigues instal·lacions dels laboratoris farmacèutics Ciba-Geigy, vol millorar les oportunitats de les dones, lluitar contra l'atur femení de la població i posar en marxa projectes que fomentin la igualtat de gènere per mitjà de la innovació i l'economia social, solidària i feminista.

La CIBA disposa, entre d’altres, d’un servei d’atenció integral a la dona i d’un espai de foment de l’economia social, solidària i feminista i, properament, d’una Ciutat Universitària i Gender Equality i d’Iniciatives per a la Innovació. Actualment es troba en fase d’ampliació (tindrà una superfície final d’uns 20.000 metres quadrats). La visita va ser valorada molt positivament i durant el recorregut es va incidir en la importància que l'espai sigui accessible i que els professionals coneguin les necessitats i les característiques de les dones amb discapacitat. Així mateix es va assenyalar la importància de donar a conèixer aquests centres de recursos, perquè sovint les dones no saben on anar, i no només pel que fa a qüestions de violència de gènere, sinó en aspectes del dia a dia com dubtes sobre la contractació d’una hipoteca, llogar un pis, sol·licitar un ajut, etcètera.

Dades

Segons les dades analitzades a la Macroenquesta de Violència contra la Dona del 2019, el 40,4% de les dones amb discapacitat han patit algun tipus de violència per part de la seva parella; d'aquestes, al 20,7% era violència física o sexual. Fora de l'àmbit de la parella, el 17,2% de les dones amb discapacitat han patit violència física i el 10,3% violències sexuals.

 

 

 

La CIBA. Centre de Recursos per a les Dones de Santa Coloma de Gramenet

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat