Només cinc municipis catalans tenen el cinc per cent de taxis adaptats que exigeix la llei

destacat

15 de febrer de 2018.- Només cinc municipis catalans tenen un cinc per cent de la seva flota de taxis adaptada a les persones amb discapacitat, tal com exigeix el Reial Decret 1544/2007. Es tracta, en concret, de Girona, Mollet, Reus, Tarragona i Sabadell, que representen el 22 per cent dels municipis de més de 50.000 habitants, que són els obligats a complir amb la norma. La majoria dels municipis "incomplidors" es troben a l'àrea metropolitana, zona que concentra la major part de persones amb discapacitat. La norma establia un termini de 10 anys per al compliment d'aquest mínim del 5 per cent, termini que va concloure al desembre.  A tot Catalunya hi ha comptabilitzats 129 taxis adaptats o Eurotaxis, 18 més que el 2014.

Ho recull l'estudi Estat de la flota de taxis accessibles en municipis de més de 50.000 habitants. L'informe, impulsat per la Fundación ONCE i el Comitè Espanyol de Representants de persones amb Discapacitat (CERMI), principal plataforma de la discapacitat a Espanya, apunta la millora que s'ha produït al conjunt d'Espanya respecte l'anterior estudi, del 2014. Si aquell any només complien amb la normativa el 27,4 per cent dels municipis de més de 50.000 habitants, al novembre de 2017 s'havia arribat al 37 per cent.

Assenyala, d'altra banda, les mesures que estan impulsant els municipis catalans per augmentar la flota de taxis accessibles, com ara avantatges en la concessió de llicències o en la conversió a taxis accessibles de llicències de taxistes que es jubilen. 

En les seves conclusions, els impulsors de l'estudi consideren que "és alarmant que les  comunitats autònomes de Madrid i Catalunya, tot i concentrar el 14 i el 16 per cent de la població, respectivament, tenen els mínims percentatges en municipis complidors d'Eurotaxis". També és alarmant el mínim compliment de les ciutats de Madrid i Barcelona.

D'altra banda, des del COCARMI volem recordar que la norma només fa referència a les mesures d'accessibilitat per a usuaris de cadires rodes. Un servei de taxi accessible, a més, hauria de contemplar que les tarifes estiguessin en formats accessibles per persones amb discapacitat visual i discapacitat intel·lectual, així com la instal·lació d'anella magnètica per les persones amb discapacitat auditiva, entre altres aspectes. Per aquest motiu, a més de sol·licitar el compliment de la normativa vigent, considerem necessària la seva revisió perquè inclogui criteris d'accessibilitat universal.

Informació detallada de l'estudi, per comunitats autònomes, al pdf adjunt

 

 

Informe sobre els taxis adaptats a Espanya 2017

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat