El sector de la discapacitat lamenta que els pressupostos “expansius” no es tradueixin en més recursos per al col·lectiu

destacat

Interior del Parlament de Catalunya

23 de desembre de 2021.- El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, lamenta que els pressupostos de la Generalitat per al 2022, que el Govern anuncia com a més expansius, no es tradueixin, a la pràctica, en un augment significatiu de les partides adreçades al col·lectiu.

Això vol dir que les persones amb discapacitat i les nostres famílies no ens beneficiem de la injecció extra dels fons europeus; un cop més quedem exclosos de les noves orientacions de la societat cap a una economia verda, economia de les cures, de la innovació i la rehabilitació energètica...”, ha dit el president del comitè, Antonio Guillén.

A més, als pressupostos no estan clarament identificades les partides específiques  relacionades amb la discapacitat, una identificació que és clau per conèixer l'impacte en la garantia dels drets del col·lectiu. Així mateix, és clau per plantejar mesures per reduir les bretxes existents, fomentar la participació social per a la inclusió dels drets de les persones amb discapacitat en els pressupostos o protegir la despesa dirigida al col·lectiu de la discapacitat i les seves famílies en moments, com l'actual, en què se sumen les retallades de la crisi de 2008 i les noves necessitats derivades de la COVID19.

Canvi de model

El COCARMI considera insuficients les partides perquè, d’una banda, no responen ni a les necessitats ja existents abans de la COVID19 ni a les sorgides arran de la crisi sanitària. D’una altra, obliden la nostra reiterada crida a un canvi de model que es basi en l'apoderament, la no discriminació, la participació i inclusió plenes i efectives en la societat i la igualtat d'oportunitats, entre altres característiques: en definitiva, un model que escolti la veu de cada persona i atengui les seves necessitats.

El canvi de model ha de lluitar, a més, contra les desigualtats territorials i el despoblament d'alguns territoris, on les persones amb discapacitat i les seves famílies hi poden contribuir amb polítiques valentes d’inclusió i participació.

Finalment, creiem especialment preocupant que, set anys després de l'aprovació i publicació de la Llei 13/2014, d'Accessibilitat, i el compromís del Govern d'aprovar el Decret d'accessibilitat el 2022, no s’inclogui una partida específica per a la seva aplicació i desenvolupament, sobretot amb eines de suport als ens locals.

 

Nota de premsa en castellà

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat